Brandoefenhuis Ommoord: wat doe je als er brand uitbreekt?

Hoe is het om in een huiskamer te zitten waar plotseling brand uitbreekt, en hoe kun je zo’n brand voorkomen. Dat kunnen Rotterdammers sinds donderdag ervaren in een speciaal hiervoor omgebouwde woning in Ommoord.De brandweer van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond rukt zo’n 650 keer per jaar uit voor een woningbrand. De belevingswoning moet dat aantal drastisch terugbrengen.

Woningcorporatie Havensteder leverde met de Arrheniustoren de eerste locatie het initiatief. De woning blijft tot 30 mei in Ommoord. Daarna reist het project naar andere plekken in de Rotterdamse regio.

“In dit belevingshuis ervaar je met al je zintuigen wat de impact van een woningbrand is. Bij binnenkomst ruik je direct de indringende geur”, zegt Sheila Huizer van de veiligheidsregio. 

“Je ziet zwarte muren en de treurige aanblik van verbrande meubels. Erg indrukwekkend. We bieden feitelijke informatie en wijzen met een game op de korte tijd die je hebt om een brandende woning te verlaten.”

Het brandoefenhuis in de Arrheniustoren in Ommoord is op dinsdag, woensdag en donderdag te bezoeken tussen 12.00-17.00 uur en op zaterdagen van 11.00-16.00 uur. Meer informatie over het project staat op de website van de Veiligheidsregio Rotterdam.