Vrouw ontsnapt aan koolmonoxidevergiftiging dankzij alerte buren

Een bewoner in de de wijk de Pijp in Amsterdam is gisteravond mogelijk aan de dood ontsnapt dankzij haar alerte buren. In het huis werden hoge concentraties dodelijke koolmonoxide aangetroffen.

Buren van de vrouw maakten rond 22.30 uur melding van een brandlucht. Toen gealarmeerde brandweerlieden bij de woning van de buurvrouw aankwamen, bleek dat de vrouw al enige tijd een kacheltje aan het stoken was.

De koolmonoxidemelders van de lieden gingen direct af. ‘Die melders sloegen behoorlijk door’, aldus een brandweerwoordvoerder. ‘In de woning ontwikkelde zich al enige tijd koolmonoxide.’ De vrouw had ook wat rook ingeademd en is daarvoor behandeld door ambulancepersoneel.

Koolmonoxide, ook wel bekend als CO, staat bekend als de sluipmoordenaar. Bij inademing kan het ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Jaarlijks overlijden in Nederland gemiddeld elf personen door koolmonoxidevergiftiging.