Meldkamer 112 kan voortaan locatie van smartphone bepalen

Medewerkers in de meldkamer weten vanaf nu precies waar een beller met een mobiele telefoon zich bevindt, dit meldt de Landelijke Meldkamer. Met de techniek Advanced Mobile Location (AML) is het mogelijk om de locatie van een beller nauwkeurig te bepalen.

Met behulp van deze techniek kan de telefonist tijdens het gesprek al zien waar een beller zich bevindt. Wanneer iemand naar 112 belt, wordt AML ingeschakeld.

Via wifi, gps en andere sensoren van de telefoon wordt de locatie bepaald. De techniek werkt ook als de beller de gps van de telefoon uit heeft staan. Na het gesprek wordt AML weer uitgeschakeld.

Wanneer iemand belt met 112 en de locatie via AML kan worden geregistreerd, vraagt de telefonist van de meldkamer ter bevestiging naar de locatie in het gesprek. Op die manier kan ervoor gezorgd worden dat hulpdiensten altijd naar de juiste plek gaan.

De techniek moet helpen om mensen in nood beter en sneller te kunnen helpen. Tijdens gesprekken met 112 is de beller niet altijd in staat om een accurate locatie door te geven.

Let op!

AML werkt op dit moment alleen nog met Android-telefoons, maar wordt later dit jaar ook geïntroduceerd voor iOS-toestellen.