Meer mensen komen om bij ongelukken op de werkvloer

Afgelopen jaar waren meer mensen betrokken bij een ongeval op het werk. Er kwamen 71 mensen om het leven, waar dat er een jaar eerder nog 54 waren. Oorzaak volgens de inspectie: de roep om sneller en efficiƫnter te werken.

In totaal werden er afgelopen jaar 4368 ongevallen gemeld, versus 4212 een jaar eerder, meldt Inspectie SZW. In vier jaar tijd steeg het aantal ongelukken met 931.  

De meeste dodelijke ongelukken gebeurden in de bouw, handel, vervoer, opslag en industrie. Vaak voorkomende ongevallen zijn vallen van hoogte, machines met bewegend delen die mensen ‘grijpen’, aanrijdingen en vallende objecten.

Sneller werken

De inspectie noemt twee oorzaken voor de toename. “Enerzijds zien we dat er meer werk is door de aantrekkende economie, dan komen er ook meer ongelukken voor”, vertelt een woordvoerder.

Maar de inspectie ziet ook een andere ontwikkeling: mensen moeten alsmaar sneller en efficiĆ«nter werken. “Als je dan snel iets moet afmaken, heb je soms minder oog voor je veiligheid.” Daar speelt wellicht ook het personeelstekort mee, dat met name in sectoren als de bouw, industrie en transport nijpend is.

Kleine bedrijven

De meeste ongelukken komen voor bij kleine bedrijven met minder dan 10 werknemers. Ook jonge mensen, tussen 15 en 24 jaar, en oudere werknemers zijn relatief vaker de dupe. Waarom dat zo is, kan de inspectie niet zeggen.